Diambil dari: Secubit Garam
Gambar dari: Secubit Garam
Lapisan Jernih
- 4 g serbuk agar-agar
- 500 ml air
- 5 sudu besar gula (mengikut kemanisan masing-masing)
- Sebiji oren diperah airnya (dalam 50 ml)
- Sedikit pewarna kuning
Setelah sebati masukan perahan oren yang telah ditapis dan pewarna kuning.
Ketepikan.
Lapisan Puding
- 4g serbuk agar-agar
- 200 ml air
- 300 ml susu
- 5 sudu besar gula ( mengikut kemanisan masing)
- Sebiji oren diperah airnya( dalam 50 ml)
- Sedikit pewarna kuning
Setelah sebati masukan, susu, perahan oren yang telah ditapis dan pewarna kuning.
Masak sebentar dan ketepikan.
Cara-cara untuk melapis.
- Sediakan bekas yang sesuai.
- Masukkan lapisan puding dahulu biarkan sejuk hingga lapisan tersebut keras kemudian masukkan lapisan jernih buat kaedah yang sama sehingga habis.
- Boleh la disimpan didalam peti sejuk sehingga benar2 keras.
- Jika ingin dipotong sila kurangkan kandungan air bagi jelly ini kerana jelly ini agak lembik.
Bila adunan puding yg belum dilayerkan (balance dlm periuk) nampak cam mengeras, panaskan sekejap tp jgn sampai terlalu panas. cukup sekadar nak mencairkan balik adunan supaya mudah dituang. (biasanya bila tinggal 2 layer terakhir adunan akan mula mengeras, boleh la dipanaskan sekejap ya)