Monday, December 5, 2011

Puding Jelly Oren

Sumber Asli: Juwita Fariz
Diambil dari: Secubit Garam
Gambar dari: Secubit Garam

 

Lapisan Jernih
  • 4 g serbuk agar-agar
  • 500 ml air
  • 5 sudu besar gula (mengikut kemanisan masing-masing)
  • Sebiji oren diperah airnya (dalam 50 ml)
  • Sedikit pewarna kuning
Masukkan air, gula dan serbuk agar-agar didalam periuk.
Setelah sebati masukan perahan oren yang telah ditapis dan pewarna kuning.
Ketepikan.

Lapisan Puding

  • 4g serbuk agar-agar
  • 200 ml air
  • 300 ml susu
  • 5 sudu besar gula ( mengikut kemanisan masing)
  • Sebiji oren diperah airnya( dalam 50 ml)
  • Sedikit pewarna kuning
Masukkan air, gula dan serbuk agar-agar didalam periuk.
Setelah sebati masukan, susu, perahan oren yang telah ditapis dan pewarna kuning.
Masak sebentar dan ketepikan.

Cara-cara untuk melapis.
  1. Sediakan bekas yang sesuai.
  2. Masukkan lapisan puding dahulu biarkan sejuk hingga lapisan tersebut keras kemudian masukkan lapisan jernih buat kaedah yang sama sehingga habis.
  3. Boleh la disimpan didalam peti sejuk sehingga benar2 keras.
  4. Jika ingin dipotong sila kurangkan kandungan air bagi jelly ini kerana jelly ini agak lembik.
** Cara yg K.Nor buat, letakkan gelas yg nak digunakan dlm loyang besar yg berisi air dan ketulan ais. Dgn cara ni, boleh mempercepatkan puding tu mengeras dan tak perlu masukkan dlm peti ais. Masa menuang layer seterusnya, guna belakang sudu kecil dan letakkan di dinding bahagian dalam gelas dan tuang slow2 supaya adunan tak terjerlus ke dalam adunan sebelumnya.

Bila adunan puding yg belum dilayerkan (balance dlm periuk) nampak cam mengeras, panaskan sekejap tp jgn sampai terlalu panas. cukup sekadar nak mencairkan balik adunan supaya mudah dituang. (biasanya bila tinggal 2 layer terakhir adunan akan mula mengeras, boleh la dipanaskan sekejap ya)