Tuesday, December 6, 2011

Kulit Karipap Rapuh

Sumber: Masam Manis
Gambar: Masam Manis



  • 400gram tepung gandum
  • 1/2 cawan minyak
  • 2 sudu besar marjerin
  • 1/2 cawan air sejuk ( letak kiub ais)
  • garam
 
Campurkan sedikit garam dalam air sejuk.
Masukkan marjerin di dalam tepung gandum dan sebatikan ia akan jadi berketul-ketul halus, macam serbuk roti.
Panaskan minyak dan curah di dalam tepung tadi, dengan menggunakan sudu, kacau ke seluruh adunan.
Selepas itu curahkan air sejuk tadi dan uli hingga menjadi doh.
Setelah menjadi doh dan pemukaan doh agak licin, masukkan doh ke dalam plastik bersih dan perap di dalam peti ais lebih kurang 1 hingga 2 jam
Langkah ini penting bagi mendapatkan doh yang rangup dan senang untuk di canai nanti.
Jika canai guna mesin, setkan dahulu ke no 8 (yang paling besar) dan biarkan tebal sikit dan kemudian ubah ke no 4 untuk pastri yang sederhana nipis. Tak tebal dan tak nipis sangat.
Sementara itu boleh buat inti karipap.