Tuesday, December 6, 2011

Kuih Bakar Kentang

Sumber: Masam Manis
Gambar: Masam Manis



  • 2 biji ubi kentang - rebus kemudian di lenyek
  • 1 biji telur
  • 2/3 cawan gula
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan santan
  • pewarna kuning atau hijau
  • 1/3 sudu besar minyak sapi-cairkan
  • Bijan - jika suka

 
Sediakan loyang 8 inc atau acuan kecil yang tahan dibakar.
Leserkan loyang dengan sedikit butter.
Panaskan oven pada suhu 170 C.

Kacau telur dan gula.
Masukkan tepung dan santan, kacau rata.
Kemudian tapis.
Tuang dalam ubi kentang tadi dan kacau rata.
Masukkan minyak sapi cair tadi dan gaul sebati.
Tuang adunan dalam loyang atau acuan yang telah di griskan tadi.
Taburkan bijan jika suka.
Bakar dalam oven selama 20 - 30 minit atau sehingga masak.
Jika sukakan kerangupan pada kuih tambahkan masa membakar.
Boleh juga di bakar terus atas dapur menggunakn loyang kuih bakar.