Saturday, October 29, 2011

Roti Jala

Sumber: Kak Jee
Gambar: Kak Jee
Remarks: Resepi Kak Jee buat berniaga!

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan santan (boleh guna susu cair)
  • 1 cawan air
  • 1 biji telor
  • secubit garam
  • beberapa titis pewarna egg yellow
Masuk semua bahan dalam blender (kecuali kulit telor) dan trrrrr sambil sebati.
Tuang dalam botol acuan.
Panaskan non stick pan dan oleskan mentega ke seluruh kuali.
Biar kuali panas dan mulalah menjala.
Mula2 buat mesti tak cantik tapi lama kelamaan okaylah.
Bila sekeping sudah masak, alihkannya ke pinggan, terbalikkan supaya permukaan atas yang licin mengadap ke bawah. Kemudian gulung.
Ulang sampai habis.
Kena simpan dalam bekas kedap udara supaya tidak menjadi kering dan keras.