Saturday, October 29, 2011

Kari Ayam

Sumber: Kak Jee
Gambar: Kak Jee
Tips Kak Jee: Kalau masak kari, rempah kena lama sikit masak sebelum dimasukkan bende2 lain. Kalau rempah tak cukup garing dan masak, nanti rasanya 'lari'.



 
  • 5 ketul ribs (tulung rusuk dibuang kulitnya)
  • 1 biji kentang potong 4
  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 1 asam keping
  • ½ cawan santan pekat/susu cair
  • ¾ cawan rempah kari
  • daun kari (kalau ada)
Tumis bawang putih dan bawang merah yang telah dimayang.
Hiris halia dan masukkan sekali.
Kemudian goreng sampai bahan2 tadi kekuning-kuningan.
Pastu masukkan rempah kari dan goreng pantas2 kira-kira 2 minit.
Masukkan ½ cawan air dan masak guna api perlahan sehingga rempah nampak sedikit garing.
Kemudian masukkan ayam dan kentang.
Balik2kan ayam dan bubuh ½ cawan air dan biarkan mendidih perlahan.
Kemudian masukkan santan atau susu cair dan biarkan ia mendidih lagi. Guna api perlahan.
Bubuh garam dan 1 asam keping.
Kalau terlalu pekat, tambah sedikit lagi air panas. Didihkan lagi.
Rasa dan padam api.