Gambar: Kak Jee
Tips Kak Jee: Kalau masak kari, rempah kena lama sikit masak sebelum dimasukkan bende2 lain. Kalau rempah tak cukup garing dan masak, nanti rasanya 'lari'.
- 5 ketul ribs (tulung rusuk dibuang kulitnya)
- 1 biji kentang potong 4
- 1 labu bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 1 asam keping
- ½ cawan santan pekat/susu cair
- ¾ cawan rempah kari
- daun kari (kalau ada)
Tumis bawang putih dan bawang merah yang telah dimayang.
Hiris halia dan masukkan sekali.
Kemudian goreng sampai bahan2 tadi kekuning-kuningan.
Pastu masukkan rempah kari dan goreng pantas2 kira-kira 2 minit.
Masukkan ½ cawan air dan masak guna api perlahan sehingga rempah nampak sedikit garing.
Kemudian masukkan ayam dan kentang.
Balik2kan ayam dan bubuh ½ cawan air dan biarkan mendidih perlahan.
Kemudian masukkan santan atau susu cair dan biarkan ia mendidih lagi. Guna api perlahan.
Bubuh garam dan 1 asam keping.
Kalau terlalu pekat, tambah sedikit lagi air panas. Didihkan lagi.
Rasa dan padam api.