Friday, October 28, 2011

Kek Puding Karamel

Sumber: Masam Manis + Yanie Myresipi
Gambar: Masam Manis



KARAMEL
  • 2tbs gula pasir
Sediakan loyang 9 inc.
Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.
Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan.
Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras.
Ketepikan.

PUDDING
  • 4bj telur
  • 500ml susu segar
  • 70g gula
  • sedikit esen vanila
Panaskan susu dan gula sehingga gula hancur dan padamkan api.
Masukkan telur dan esen vanila ke dalam mangkuk. Pukul sedikit.
Kemudian tuangkan susu panas tadi perlahan-lahan ke dalam mangkuk sambil dikacau perlahan supaya tak berbuih.
Tapiskan ke dalam loyang karamel tadi.
 
ADUNAN KEK BAHAN 1
  • 70g gula kastor
  • 3 biji telur kuning
  • 135ml air
  • 45ml minyak masak
Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.

ADUNAN KEK BAHAN 2
  • 140 gm tepung gandum
  • 1 sudu teh baking powder

Matikan mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak
Masukan sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
Ketepikan.

MERINQUE
  • 6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
  • 70g gula castor
  • 1 sudu teh krim of tar2
Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering
Pukul putih telur hingga berbuih
Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh.
Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunantepung tadi.
Gaul rata secara kaup balik
Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.