Wednesday, October 26, 2011

Bread Pudding

PUDDING
  • 10pcs Roti Butterscotch
  • 2cup Susu Full Cream
  • 2cup Whipping Cream
  • 1cup Gula
  • 6bj Telur
  • 1tbs Esen Vanilla
  • 4tbs Butter
  • 1tbs Serbuk Kayu Manis (Cinnamon)
  • Kismis seindah pandangan
Sapu butter pada bhgn bawah bekas.
Susun roti di atas.
Pukul susu full cream, whipping cream, gula, essen vanilla & telur.
Tuang bancuhan ke dalam bekas berisi roti tadi.
Biarkan roti kembang selama 1 jam.
Selepas kembang, taburkan kismis & serbuk kayu manis dan kalau suka sedikit taburan brown sugar.
Panaskan oven selama 10minit pada suhu 160'c.
Bakar selama 30minit.

SOS VANILLA
  • 1 liter Susu Full Cream
  • Gula
  • Tepung jagung
  • 1ts Esen Vanilla
Panaskan 1 liter susu full cream.
Masukkan gula mengikut manis.
Apabila mendidih, masukkan bancuhan tepung jangung mengikut likat.
Masukkan 1ts esen vanila.
Kacau sehingga likat.
Angkat & tapis jika perlu.
Sejukkan.